Katers en poezen, zie jij het verschil? | Royal Canin (2024)

Gezondheid 1-2 jaar

Een kater of een poes; op het eerste gezicht is het lastig te zien of je met een mannetje of vrouwtje te maken hebt. Hoe kun je het verschil nu eigenlijk zien?

Lapjes- of schildpadkat

Als je een lapjes- of schildpadkat hebt, is het makkelijk: dat is altijd een poes! Lapjes- en schildpadkatten hebben zowel rode als zwarte haren in combinatie met wit. De kleuren rood en zwart liggen vast in het geslachtschromosoom X. Elke X heeft maar één kleur. Een poes heeft altijd XX en een kater heeft altijd XY. Een kater heeft maar één X en kan dus nooit zowel rode als zwarte haren hebben. Heeft je kat een andere kleur, dan zul je verder op onderzoek uit moeten...

Verschil tussen kater of poes bij kittens

Het geslacht bij een poezenkitten is te herkennen aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening (vulva). Bij een poes zit er weinig ruimte tussen deze twee. Bij een jonge kater is de afstand iets groter en zie je het balzakje. Ook bij volwassen katers is de afstand tussen het geslachtsorgaan en de anus groter dan bij volwassen poezen. Daarnaast zijn de ballen van een (ongecastreerde) kater goed zichtbaar. Als een kater gecastreerd is, is het verschil lastiger te zien.

Geslachtsopening

Niet alleen de afstand tussen het geslacht en de anus is kenmerkend. Ook de vorm van het geslacht is anders. De geslachtsopening van een poes is een langwerpig. Bij de kater is het geslachtsorgaan een ronde opening. Om het verschil goed te kunnen zien, is het handig om een keertje een poes en een kater te bekijken.

Uiterlijk

Katers zijn over het algemeen groter en gespierder dan poezen. Katers groeien ook enkele weken langer door. Dit verschil is alleen niet doorslaggevend; er bestaan ook kleine katers en grote poezen. Je zult dus altijd nog even tussen de achterpootjes moeten kijken om zeker te weten of je met een kater of een poes van doen hebt. Of het je dierenarts vragen natuurlijk...

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…

Hoe zie ik of mijn kat eenzaam is?

Een eenzame kat is vaak niet zo gelukkig. Natuurlijk verschilt de behoefte om soortgenoten of mensen te zien per kat. Vermoed je eenzaamheid, dan is het verstandig om dit artikel lezen. We vertellen hoe je eenzaamheid herkent en wat je kunt doen.

Lees dit artikel

Hoe lang kan een kat alleen zijn?

Je kat veel alleen laten is niet verstandig. Zelfs een buitenkat vraagt aandacht en zeker kittens of juist oudere katten vragen meer tijd. Ga je als baasje incidenteel langer weg, dan kun je van alles doen om het je kat comfortabel te maken.

Lees dit artikel

Mijn binnenkat wil naar buiten

Je kat wil naar buiten, terwijl jij haar eigenlijk binnen wilt laten leven. Mogelijk was ze dit gewend bij een eerder baasje of je kat maakt haar sterke wens duidelijk, ondanks dat je haar al sinds de kittentijd in huis hebt. Hoe ga je hiermee om?

Lees dit artikel

Bah, de kattenbak stinkt!

Tja, ontlasting en urine ruiken nu eenmaal niet lekker. Maar er zijn wel wat maatregelen die je kunt nemen om de overlast van geur zoveel mogelijk te beperken. We geven je wat tips!

Lees dit artikel

Mijn kat houdt mij 's nachts wakker

Je nachtrust is belangrijk, maar daar kan je kat soms heel anders over denken! Welke redenen kan je kat hebben om jou wakker te houden en hoe kun je dat gedrag veranderen?

Lees dit artikel

Mijn katten vechten na een dierenartsbezoek

Een bezoek aan de dierenarts is voor veel katten geen pretje en zelfs een thuisblijvende kat kan hier heftig op reageren. Waarom kunnen (thuisblijvende) katten heftig reageren op een dierenartsbezoek?

Lees dit artikel

Help, mijn kat is weg!

Het is je ergste nachtmerrie; je kat is niet thuis gekomen van haar buitenavontuur of is ontsnapt omdat de deur open stond. Je maakt je natuurlijk zorgen en wilt wat doen! Wat kun je doen om je kat zo snel mogelijk terug te krijgen?

Lees dit artikel

Wat doet in het nekvel pakken bij een kat?

Je kat doet iets wat je liever niet ziet. Je overweegt om haar in het nekvel te pakken zoals een moederkat dat ook lijkt te doen in de kittentijd. Maar klopt dit wel en doet dit niet ontzettend pijn? Wij blijven liever ver weg van deze methode.

Lees dit artikel

Welke bloemen en planten zijn giftig voor katten?

Planten en bloemen zijn gezellig in huis. Toch zijn sommige soorten erg giftig voor je kat. Gelukkig zijn veel katten kieskeurige eters, al blijft de kans bestaan dat ze toch iets binnen krijgen van de planten. Neem risico's zo veel mogelijk weg.

Lees dit artikel

Mijn kat wil ergens anders wonen...

Je merkt dat je kat steeds minder thuis is. Soms zie je haar dagen niet. Waar hangt ze toch uit? Katten zijn bijzondere, maar ook zeer eigengereide wezens. Soms kiest een kat er zelf voor om ergens anders te gaan wonen...

Lees dit artikel

Kattenkruid, wat doet dat met mijn kat?

Kattenkruid wordt ook wel kattendrugs genoemd. En dat is niet zo gek, want het heeft inderdaad een licht hallucinerende werking op de meeste katten. Is kattenkruid, ook wel catnip genoemd, dan wel veilig?

Lees dit artikel

Mijn kat houdt niet van optillen

Je hebt je kat voor gezelligheid en knuffelen hoort daarbij. Je wilt daarom je kat oppakken, alleen kan het zijn dat ze dit niet waardeert. Probeer je kat voorzichtig te laten wennen en besef dat er katten zijn die dit gewoon echt niet willen.

Lees dit artikel

Zelf kattenspeeltjes maken

Katten hebben een jachtinstinct en zijn dus snel te porren voor een spelletje 'jagen'. Zeker voor binnenkatten is het heel belangrijk dat ze regelmatig spelen en uitgedaagd worden. Dus laten we eens creatief doen en zelf wat speeltjes gaan maken.

Lees dit artikel

Hoe werkt het spijsverteringsstelsel van je kat?

Het spijsverteringsstelsel van je kat werkt anders dan dat van ons of dan dat van een hond. Als je weet hoe de spijsvertering van je kat in z'n werk gaat, snap je ook beter wat er gebeurt als zij bijvoorbeeld diarree krijgt.

Lees dit artikel

Hoe vaak moet ik mijn kat vaccineren?

Als het goed is heb je je kat toen ze nog een kitten was regelmatig laten vaccineren, zodat ze groot kon worden zonder ziek te worden. Nu ze volwassen is, kan ze nog steeds de ondersteuning van inentingen gebruiken om te voorkomen dat ze ziek wordt.

Lees dit artikel

Heeft mijn kat verlatingsangst?

Verlatingsangst is bij katten wat lastiger vast te stellen dan bij honden. Een kat die onzindelijk is, in de gordijnen hangt als je er niet bent of je overdreven hartelijk begroet als je thuiskomt, heeft niet per definitie verlatingsangst...

Lees dit artikel

Waar en hoe eet je kat het liefst?

Wij mensen vinden het gezellig om met familie en vrienden aan tafel te eten. Voor katten is eten juist geen sociale bezigheid en dat doen ze dan ook het liefst alleen en in een rustige omgeving.

Lees dit artikel

Met welke snacks kun je je kat belonen?

Soms wil je je kat gewoon even iets lekkers toestoppen. Even verwennen of belonen met een snoepje. Welke snacks kun je nu het best geven en welke beter niet?

Lees dit artikel

Wat zijn gevaarlijke stoffen in en om het huis?

In en om het huis gebruiken we best wat stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor je kat. Je wilt je kat natuurlijk veilig houden, dus wij geven je tips hoe je voorkomt dat je kat met dergelijke stoffen in aanraking komt.

Lees dit artikel

Hoe daag je je kat uit om te spelen?

Is jouw kat liever lui dan moe? Vraag jezelf dan af of ze wel voldoende beweegt. Te weinig beweging kan slecht zijn voor haar gezondheid. Om je kat actiever te maken, kun je haar uitdagen met spelletjes.

Lees dit artikel

Moet mijn kat naar de trimsalon?

Vrijwel elke kat kan baat hebben bij een trimbeurt; echt niet alleen katten met lang haar! Ook oudere katten en katten met overgewicht kunnen flink opknappen van een bezoekje aan een trimsalon.

Lees dit artikel

Feiten en fabels over kattenvoeding

'Natuurlijke' voeding of 'graanvrije' voeding. Je ziet deze termen op verpakkingen van kattenvoeding, maar wat betekenen ze eigenlijk? En is 'natuurlijk' echt gezonder? En zijn granen echt óngezond? We zetten de feiten en fabels voor je op een rij.

Lees dit artikel

Waar kan ik een kat adopteren?

Stel het lijkt jou (en je andere huisdieren) leuk om er een kat bij te nemen. Waar kun je dan terecht om op verantwoorde wijze een tweedekanskat te adopteren?

Lees dit artikel

Kattenkruid, wat kun je daar allemaal mee doen?

Kattenkruid, ook wel catnip genoemd, kan heel leuk en handig zijn als je kat erop reageert. Slechts de helft van alle katten is gevoelig voor het goedje, dat overigens totaal geen kwaad kan! Wij geven wat tips voor handig gebruik van kattenkruid!

Lees dit artikel

Kan mijn kat samen met een konijn of cavia?

Kattenliefhebbers zijn dierenliefhebbers. Daarom willen sommige mensen nog een extra diertje in huis nemen, zoals een konijn of cavia. Maar hoe voorkom je dat je kat het nieuwe huisgenootje als prooi ziet? En hoe goed kunnen ze samengaan?

Lees dit artikel

Heeft mijn kat een voedselallergie?

Voedselallergie komt ook bij katten helaas steeds vaker voor. Een voedselallergie betekent dat de kat gevoelig is voor een bestanddeel in haar voeding. Dit uit zich dan vaak in (ernstige) jeuk en/of maag- en darmklachten.

Lees dit artikel

Kan een kat vegetarisch eten?

In tegenstelling tot honden, kunnen katten echt niet vegetarisch eten. Het zijn echte carnivoren, die vlees nodig hebben om gezond te kunnen blijven functioneren. Dus nee, je kunt een kat niet vegetarisch voeren en we leggen je uit waarom niet.

Lees dit artikel

Wat is de beste voeding voor mijn kat?

Elke kat is anders en heeft andere behoeften. In doen en laten, maar ook qua voeding! Een jonge kat is speels en actief, terwijl een oudere kat juist wat meer slaapt. Hierdoor heeft een senior kat andere voedingsbehoeften dan een jonge kat.

Lees dit artikel

Wat zegt mijn kat verbaal?

Als kind leerde je vast dat een kat als basisgeluid een ‘miauw’ geeft. Wist je dat ze dit vooral naar mensen doet? Katten hebben onderling een andere, ingewikkeldere manier van praten. Je kunt veel leren als je naar de geluiden van je kat luistert.

Lees dit artikel

Hoe geef ik mijn kat de ruimte die ze nodig heeft?

Iedereen weet dat katten eigenzinnige dieren en soms veeleisend zijn. Ook het karakter van je kat zorgt ervoor dat ze bepaalde ruimte gewoon echt nodig heeft. Weet waar je kat behoefte aan heeft en wat ze prettig vindt. We helpen je op weg!

Lees dit artikel

Wat voor gedrag heeft een buitenkat?

Als je kat naar buiten gaat, brengt ze daar maar al te graag tijd door. Maar wat doet ze daar eigenlijk? Gelukkig is er altijd weer dat moment waarop ze thuiskomt voor een knuffel, hapje eten en om heerlijk te ontspannen op haar eigen plekje in huis.

Lees dit artikel

Welke kattenbak is geschikt voor mijn kat?

Katten houden er soms bijzondere gewoontes op na. Ook in het gebruik van hun kattenbak. Houdt de ene kat van een kap op de bak, de ander heeft liever overzicht. En waar de één van fijn grind houdt, doet de ander het liever op houtkorrels.

Lees dit artikel

Wat kan ik doen als mijn kat angstig is?

Als je kat angstig gedrag laat zien, doet dat vast iets met jou als baasje. Je kat rent snel weg of verstopt zich bij het kleinste onverwachte geluid onder een kast. Ga na waar de angst vandaan komt en maak samen stappen om de angst te verkleinen.

Lees dit artikel

Waarom bestaat er andere voeding voor raskatten?

Het zijn allemaal katten en toch is een Brits Korthaar geen Ragdoll en een Siamees geen Maine Coon. Elke kat is uniek en heeft haar eigen specifieke behoeften. Royal Canin heeft daarom voor zeven raskatten een speciale voeding ontwikkeld.

Lees dit artikel

Waarom moet mijn kat elke dag eten?

Je hoort wel eens dat als je kat niet eet, je echt snel naar de dierenarts moet. Dat klopt. Het is voor een kat erg belangrijk dat ze elke dag iets eet en we gaan je vertellen waarom.

Lees dit artikel

Waarom zou ik een kattenverzekering nemen?

Als je niet verrast wilt worden door hoge kosten als je kat iets ernstigs overkomt, dan kan het handig zijn om een verzekering af te sluiten. Elk dier kan ziek worden of een ongeluk krijgen. Met een verzekering zijn die kosten (vaak) gedekt.

Lees dit artikel

Hoe houd je je kat fit?

Een fitte kat is vaak een gezonde kat. Maar wat is dan precies een 'fitte kat'? Een fitte kat zit goed in haar vel, is mooi op gewicht en vindt het fijn om lekker actief te zijn en te bewegen. Is jouw kat fit?

Lees dit artikel

Hoe train ik de hersenen van mijn kat?

Een verveelde kat is vaak ongelukkig. Naast lichaamsbeweging is ook het trainen van haar hersenen belangrijk. Voor jou ook een mooie manier om te ontdekken of er een trainer in je schuilt! Daag je kat uit en stimuleer zo haar lichaam en geest.

Lees dit artikel

Katten en kinderen; waar moet je op letten?

Katten kunnen fantastisch gezelschap zijn voor kinderen. Ze kunnen echt maatjes van elkaar worden. Daarnaast leren kinderen wat verantwoordelijkheid is en wat het inhoudt om voor een dier te zorgen. Hoe zorg je voor een goede introductie?

Lees dit artikel

Castreren of steriliseren van je kat

De meeste katten worden gecastreerd/gesteriliseerd als ze zo'n zes maanden oud zijn. Is jouw kat nog niet gecastreerd of gesteriliseerd? En zou dat dan alsnog verstandig zijn?

Lees dit artikel

Hoe vaak moet mijn kat naar de dierenarts?

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts is geen overbodige luxe. Naast het herhalen van vaccinaties, weet je dierenarts waar ze naar moet kijken om de totale gezondheid van je kat te beoordelen. Katten laten niet snel zien dat ze iets mankeren...

Lees dit artikel

Heeft mijn raskat specifieke behoeften?

Elke kat is anders; elke kat heeft een ander karakter en eigen behoeften. Toch zijn er voor bepaalde raskatten wel wat vergelijkbare behoeften te noemen. Benieuwd of jouw raskat speciale aandacht nodig heeft?

Lees dit artikel

Wat zijn leuke accessoires voor mijn kat?

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar voor je kat. Hoe leuk sommige accessoires ook lijken, het is natuurlijk in de eerste plaats belangrijk dat je kat er blij van wordt!

Lees dit artikel

Hoe voed ik mijn raskat op?

Elke kat moet worden opgevoed, ongeacht het ras. Elke kat is een eigen individu met een uniek karakter, maar sommige rassen hebben specifieke eigenschappen waar je rekening mee kunt houden in de opvoeding.

Lees dit artikel

Speciale verzorgingsproducten voor de kat

Katten zijn andere wezens dan wij mensen. In hun verzorging hebben zij dus ook andere producten nodig. Zo kun je je kat beter geen paracetamol geven als ze pijn heeft of haar neus insmeren met een zonnebrandmiddel dat voor mensen is bedoeld.

Lees dit artikel

Zijn er spelletjes voor katten en kinderen?

Het is heerlijk om te zien dat je kat en je kind samen spelen. Toch is het goed om, zeker bij jongere kinderen, altijd toezicht te houden. Leer je kind wat past bij de leeftijd en karakter van je kat. Een eenvoudig spelletje kan soms heel leuk zijn.

Lees dit artikel

Het belang van vaccineren

Er zijn best wat misvattingen over het inenten van katten. Een kitten wordt alleen de eerste weken beschermd door de afweerstoffen die worden meegegeven met de biest (de eerste moedermelk). Daarna is inenten absoluut belangrijk!

Lees dit artikel

Hoe pas ik mijn huis aan voor mijn kat?

Je denkt misschien dat een kat prima tevreden is met een kattenbak en een lekker mandje. Misschien heb je zo'n makkelijke kat. Maar de meeste katten vragen toch iets meer aanpassing van hun omgeving. Hoe maak jij je kat blij?

Lees dit artikel

Waarom zou ik mijn kat laten chippen?

Ieder jaar belanden er veel katten - die zwervend zijn aangetroffen - in het asiel. Een groot deel van deze katten kan niet bij de eigenaar worden terugbezorgd, omdat ze niet gechipt is of omdat de registratie niet goed is bijgehouden.

Lees dit artikel

Hoe bezoekt mijn kat de dierenarts eens relaxt?

Ga jij graag naar de huisarts? Waarschijnlijk niet. Je kat zal dus waarschijnlijk ook niet staan te popelen om in haar reismandje te springen om naar de dierenarts te gaan. Jij kunt het bezoek aan de dierenarts wel zo stressvrij mogelijk houden...

Lees dit artikel

Wat moet je kind leren over een kat?

Een kat in huis is gezellig voor jou en je gezinsleden. Je kat is goed voor de ontwikkeling van je kind. Wel is het verstandig om je kind te leren wat de behoeften zijn van je kat en wat wel en niet kan.

Lees dit artikel

Katers en poezen, zie jij het verschil? | Royal Canin (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6522

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.